The Big Four

Metallica

Metallica bildades i Los Angeles år 1981 och har sålt oerhört många album – över 110 miljoner album världen över, och av dem 58 miljoner bara i USA. Metallica räknas som det mest inflytelserika bandet i sin genre.

Metallica valdes in i Rock and Roll Hall of Fame år 2009 och fick Polarpriset 2018. För den som inte vet så är Polarpriset, Polar Music Prize, ett internationellt musikpris som Stikkan Andersson ligger bakom. Det började år 1989 och namnet kommer från Polar Music, Stikkan Anderssons skivbolag. Sedan 1992 delas priset ut årligen till personer, grupper eller institutioner.

Världskända Metallicas historia började i ett garage och Lars Ulrich som lade ut en annons i tidningen “Recycler”. Han fick kontakt med James Hetfield och basisten Ron McGovney. Efter en annons i en lokal nyhetstidning blev Dave Mustaine den fjärde medlemmen.

Lite rolig kuriosa om bandet är att James Hetfield bara var tänkt att sjunga tills de hittade en riktig sångare, men eftersom de ännu inte bytt ut honom så har de väl inte hittat en riktig sångare till Metallica.

Basisten McGovney lämnade bandet i slutet på 1982 och killarna tänkte då pröva lyckan i San Francisco istället. Där hittade de en ny basist i Cliff Burton. Året efter hade festandet gått för långt och Dave Mustaines alkoholproblem utgjorde samarbetsproblem för grabbarna, varvid Mustaine avskedades mitt under en turné. Någon dag efter det hade hans plats ersatts av Kirk Hammett som lämnade Exodus. Sannolikt var en spark i baken precis vad Mustaine behövde – han nyktrade till och tog tag i sitt liv tillräckligt mycket för att starta upp bandet Megadeth.

Under en turné år 1986 skulle bandet åka från Stockholm till Köpenhamn men vid Ljungby i Småland inträffade en tragisk trafikolycka där Metallicas basist Cliff Burton omkom. Han kastades ur bussen när den körde av vägen och avled när bussen välte på honom. De andra killarna i bandet hade svårt att ta in vad som hänt och de valde att köra på med Metallica och fortsätta med sina spelningar. Lars Ulrich menar att det var oerhört svårt att förstå vad som hänt. De var unga och att bara fortsätta med vad de gjorde var ett sätt att komma vidare, att stanna och tänka efter hade kanske lett till att de grottat ner sig i det hela.

Metallica är ett av världens absolut största band och år 2016 släpptes deras senaste studioalbum. År 2019 har de släppt ett livealbum, så de är fortfarande aktiva musiker.

bard