The Big Four

Thrash Metal Historia

Under slutet av 60-talet började heavy metal utvecklas ur rockmusikens bluesrock och den psykedeliska rocken. Det blev långa gitarrsolon, förstärkt distorsion som är en förvrängning av ljudet, samt en generell högljuddhet. De första banden med stor publik var Led Zeppelin, Black Sabbath och Deep Purple. Tio år senare kom New Wave of British Heavy Metal med Iron Maiden och Saxon i spetsen. Hårdrocken var ett faktum.

Under 80-talet uppstod mer extrema varianter som death metal, black metal och givetvis thrash metal.

Thrash metal blev till genom att blanda heavy metal med hardcorepunk och det blev den första genren inom extrem metal. Det var en hårdare och snabbare variant av heavy metal som redan fanns och under 80-talet var thrash metal den vanligaste formen av metal.

Det som kännetecknar thrash metal är tunga och snabba melodislingor, dubbelpedaler till bastrumman och ett ganska aggressivt uttryck. Thrash och speedmetal är väldigt nära varandra musikmässigt, men oftast upplevs speedmetal som lite mildare och inte fullt så aggressivt. Innehållet i texterna skiljer sig oftast lite också. Thrash innehåller mycket samhällskritik i sina texter och även ett stort mått av nihilism.

Thrashmetal fick sitt stora genombrott i framförallt USA och Tyskland under 80-talet, även om de första thrashlåtarna kom till redan i slutet av 70-talet.

Det var musikpressen som kallade musiken för thrash i början på 80-talet. Det engelska ordet thrash kan översättas till tröska, ge stryk eller klå, piska och prygla, så musikpressen kanske tyckte att musikerna misshandlade gitarrerna, ljudet och hårdrocken kan man nog anta. Fansen anammade termen thrash metal och började använda den och en hel del av banden själva gjorde likadant. Termen thrash metal var född.

Under 80-talet hade thrash metal ett stort uppsving och nådde stor popularitet för att under 90-talet förlora mark till grungen som snabbt blev populär. Grunge är en alternativ rock med band som bland annat Nirvana. Thrash metal har fått ett uppsving på 2000-talet igen, mycket tack vare band som Evile och Warbringer.

Många anser att thrashens tre viktigaste skivor släpptes år 1986. Det är Metallicas “Master of Puppets”, Slayers “Reign in Blood” och “Peace Sells… But Who’s Buying?” av Megadeth.

Det pratas även om The Big Four of Thrash. Det är de fyra band som har haft störst betydelse för så gott som alla andra thrash metal band och som dessutom verkligen satte genren thrash metal på musikkartan. De fyra stora är Metallica, Slayer, Megadeth och Anthrax.

Är man intresserad av modernare thrash metal än den som gjordes på 80-talet så kan man kolla in Beat för att göra lite nya moderna bekanstskaper på musikfronten. Det finns alltid något nytt att upptäcka inom musikvärlden. Här listas tio moderna thrash metalband, och vem vet, något kanske blir ditt nya favoritband?

bard