Nordamerikanska thrash metalband

Black Sabbath – hårdrockens början

Ja, vilket band som egentligen var det första hårdrocksbandet är en stadigt pågående diskussion på nätets alla musikforum. Brittiska Black Sabbath var, tillsammans med några andra samtida band, ett av de första inom genren och har influerat mängder av artister under åren – exempelvis Metallica. Hur började då framgångssagan med det brittiska heavy metal-bandet?

En “tung” början

Som för många andra band var den första tiden tuff för Black Sabbath, som dock i början kallade sig för Earth. Det var en fattig tillvaro i den brittiska industriorten Birmingham och succén var långt ifrån omedelbar; skivbolagen visade inte något initialt intresse för bandet. Bäst hade antagligen varit att starta ett eget skivbolag själva, med finansiering genom en engelsk motsvarighet till Capcito, men eftersom den möjligheten inte fanns var det bara att harva på genom spelningar på de lokala klubbarna.

Till slut bar det hårda arbetet frukt. Bandet fick möjligheten att spela in sin första LP och år 1970 släpptes så skivan med titeln “Black Sabbath”. Sällan har ett skivsläpp gjort så mycket för en hel kommande genre; här fanns grunden till flertalet subgenrer inom hårdrocken med sitt blytunga sound. Det här var, som alla fans vet, bara början. Bandet har under sin långa karriär åstadkommit en stor mängd skivsläpp med otaliga byten av medlemmar – det mest betydande när originalsångaren Ozzy Osbourne fick sparken mot slutet av 70-talet och ersattes av Ronnie James Dio.

bard