Europa och Sydamerika

Sodom

Sodom bildades i industristaden Gelsenkirchen i Tyskland år 1981. Bandets starkaste influenser kommer ifrån Motörhead och Venom samt Tank och Raven. Det var Tom Angelripper och Aggressor som startade allt. Trummisen Bloody Monster var med ett tag men ersattes av Chris Witchhunter. Tillsammans med Witchhunter släpptes två demos, 1982 och 1984.

År 1984 hade bandet en spelning i Frankfurt tillsammans med de tyska banden Destruction och Tankard. Manfred Schutz från skivbolaget SPV GmbH kom fram och sa “ni grabbar är så dåliga att ni kommer sälja mängder av skivor!” Detta ledde till att deras debuterande EP “In the Sign of Evil” spelades in. Aggressor hade hoppat av, men Mille Petrozzi från Kreator rekommenderade Grave Violator som stannade ett litet tag. Meningen var att göra ett album, men problem med skivbolaget gjorde att det inte blev något. År 1986 lyckades de dock få till sitt första studioalbum, “Obsessed by Cruelty”. Under åren har bandet haft problem med både skivbolag och medlemmar men har trots det gjort 15 studioalbum, 4 livealbum, 4 EP, två singlar, 9 samlingsalbum samt några videos och splitalbum.

År 1989 släpptes skivan “Agent Orange” som har blivit Sodoms mest kända skiva. Generellt för bandet är en avskalad musik med tydlig rytm och texterna handlar ofta om religion, krig, våld, död, undergång och sex.

bard