Nordamerikanska thrash metalband

Heavy metal i modern tid

Heavy metal är en musikgenre med en djup historia. Musiker inom denna genre tenderar att vara extremt begåvade när det gäller teknisk finess, vilket kanske känns naturligt då genren har vissa av sina rötter i klassisk musik. Band såsom Led Zeppelin och Deep Purple är kända för känsloväckande men annorlunda musik, och har utgjort grunden för den heavy metal som man ser idag. Denna artikel kommer kort redogöra för landskapet gällande heavy metal i dagsläget.

Heavy metal var väldigt nischat i början av genrens utveckling, men är idag populärt bland många, framförallt ungdomar. Genren är trots medias avbildning inte enbart för macho-män som enbart klär sig i svart, utan idag är det nog oftast någon med en smartwatch, glasögon och en band t-shirt som lyssnar på denna typ av musik. Heavy metal är väldigt populärt bland skandinaviska lyssnare, detta eftersom många band är skandinaviska.

Trots att de ledande banden inom heavy metals historia generellt sett haft sina ursprung i Storbritannien eller USA, är heavy metal idag kanske främst ett nordiskt fenomen, och har i den miljön gett upphov till flera subgenrer, såsom death metal eller genrer med starka nordiska inslag som viking metal. Exempel på framgångsrika band som dykt upp i Sverige är:

  • Dark Tranquility
  • Amon Amarth
  • Candle Mass

Heavy metal idag är kanske inte lika mainstream som det varit förr, men det är fortfarande en hälsosam genre med mycket att erbjuda för den som är intresserad. Spana in några av banden i denna artikel och lyssna själv!

bard