Nordamerikanska thrash metalband

Led Zeppelin hörs överallt

Led Zeppelin är ett av heavy metal-musikens absolut mest inflytelserika band, eller stryk det, de är ett av musikhistoriens mest betydande band oavsett musikgenre. En ny dokumentär som ska innehålla gott om sällan sett videomaterial med bandet är på gång. Dessutom firade de förra året att det var 50 år sedan deras debutalbum släpptes, så varför inte ta en titt på varför och hur Led Zeppelin influerat mängder av andra band och artister?

Zeppelin är inte bara ett av musikens viktigaste band, de var också ett av de hårigaste gängen. De hade tur med sina hår. Om du lider av håravfall är du inte ensam. Så många som 30 procent av alla män har drabbats av håravfall när de fyllt 35. Hos Nordic Hair är de experter på att behandla alla typer av håravfall. De kan bland annat erbjuda PRP-behandlingar och hårtransplantationer.

Utforskade många genrer och sound

Ett skäl till att Led Zeppelin påverkat så många band som följt efter dem är förmodligen att de var väldigt breda. Zeppelin utforskade helt enkelt så många olika slags sound och uttryckssätt. Pop, folkmusik, tung metal och till och med reggae. Det gjorde att deras samlade katalog innehåller lärdomar för nästan alla typer av band.

Skivorna låter dessutom fantastiskt än idag. Ta debutalbumet från 1969, att lyssna på andra album från samma år kan få det att framstå som att Zeppelins album spelades in under en helt annan tid. En bättre inspelningsteknik än vad alla andra band hade tillgång till.

Artister som tydligt influerats av Zeppelin

Att summera precis alla som på ett eller annat sätt influerats av Led Zeppelin vore såklart omöjligt. För den skull behöver vi inte låta bli och kolla på några av de artister som bär tydliga spår av det brittiska bandets stil.

  • Jack White och the White Stripes skulle definitivt inte låtit som de gjorde om inte Led Zeppelin varit i samma musikaliska marker före dem. Framför allt när det handlar Whites tunga låtar.
  • Queens of the Stone Age är ett annat exempel. Vad de lånat från Zeppelin är ett sound som låter triumfatoriskt men samtidigt lite ondskefullt.
  • Radiohead kanske inte verkar särskilt influerade av Zeppelin vid en första lyssning, men gräv lite till och du kommer att höra att banden delar samma episka förhållningssätt till musik. Om du lyssnar på ‘Rain Song’ med Zeppelin och sen sätter på ‘Subterranean Homesick Alien’ med Radiohead kommer du höra likheterna direkt.
  • Fleet Foxes har framför allt hämtat mycket inspiration från Led Zeppelins akustiska låtar. Lyssna till exempel på ‘That’s the Way’ från det sistnämnda bandets tredje platta och du kan tydligt höra att de etablerade en mall som ett band som Fleet Foxes kunnat hämta mycket inspiration från.
bard