The Big Four

Megadeth

Megadeth är nästa band i The Big Four, och bildades år 1983 i USA av Dave Mustaine efter att han fick lämna Metallica. Mustaine är den enda medlemmen i bandet som alltid varit med och han är frontfigur, grundare och låtskrivare. Bandet har sålt imponerande 50 miljoner skivor.

Megadeth har en maskot som heter Vic Rattlehead. Denna maskot finns med på de flesta av bandets skivomslag. Maskoten Vic Rattlehead är ett skelett som har mun, ögon och öron ihopnitade. Detta sägs symbolisera De tre apornas motto; “se inget ont, hör inget ont, säg inget ont”. Låten “Skull Beneath the Skin” från albumet “Killing Is My Business… And Business Is Good” berättar Vics uppkomst och historia.

Det som kännetecknar Megadeth är avancerade gitarrsolon, högt tempo och arg sång med nihilistiska texter. Mustaine ville skapa snabbare och mer intensiv musik än Metallica och på grund av det snabba tempot klassas vissa album mer som speed metal än thrash metal.

15 studioalbum har spelats in och deras första album gavs ut 1985. Skivbolaget Combat Records gav bandet 8000 dollar i gage för produktion och inspelning. Hälften av dessa pengar gick till droger och festande så endast 4000 dollar spenderades på att göra albumet. Detta gör att ljudkvaliteten är klart sämre än vad den hade behövt vara.

Bandet har haft problem med Mustaines drogmissbruk och därför har bandet haft en ganska hög omsättning av medlemmar. I slutet på 80-talet vaknade Mustaine till på riktigt och med en lite stabilare uppsättning kom de igång med skapandet av Megadeths klassiska och mest framgångsrika album.

Under senare delen av 90-talet övergick bandet till en något lättare heavy metal. 2002 upplöstes bandet till fansens stora förtvivlan. Anledningen var en skada som Mustaine ansåg sig lida av, men två år senare kliade det i fingrarna igen och bandet återförenades. Efter detta har de gett ut ytterligare tre album i thrash metalstil.

bard