Nordamerikanska thrash metalband

Overkill

Det hela började med att basisten D.D. Verni och trummisen Rat Skates, vars riktiga namn är Carlos Verni och Lee Kundrat, lämnade The Lubricunts, ett hardcoreband. Året var 1980. Bobby “Blitz” Ellsworth blev sångare och Robert Pisarek blev bandets gitarrist. Senare tillkom även Dan Spitz som dock gick över till Anthrax efter ett tag. Vernis och Skates artistnamn var hyllningar till deras favoritpunkband the Ramones och Dee Dee Ramone och Rat Scabies från The Damned.

I början spelade bandet på fester och lokala tillställningar. Deras musik var mestadels covers från Riot, The Dead Boys, Iron Maiden, Motörhead, The Ramones, Black Sabbath och Judas Priest. De framförde oftast sina punkcovers med extra distorsion, hög intensitet och mycket riff på gitarrerna, det vill säga en metaltolkning av punkrocken. Under bandets riktigt tidiga dagar kallade man sig även för Virgin Killer.

Robert Pisarek var inte med i bandet särskilt länge men det var ändå han som kom på namnet Overkill. När han lämnade kom Dan Spitz och Andy Ammendola. De lämnade 1981 och in kom Rich Conte och Mike Sherry.

Nu började bandet göra eget material istället för att uteslutande vara ett coverband. “Grave Robbers”, “Raise the Dead”, “Overkill” och “Unleash the Beast Within” var låtar som skapades.

År 1982 började Overkill spela på klubbarna i New Jersey och New York City och började på så sätt skapa sig ett namn. Bandets gröna namnlogga kom till under den här perioden. Loggan var noga utvald för att sticka ut från den övriga mängden av oftast röda loggor från andra band. En grön logga mitt i allt det röda syntes klart bättre på affischerna.

Medlemmar har kommit och medlemmar har gått och de nuvarande är D.D. Verni på bas och sång, Bobby “Blitz” Ellsworth med sång, Dave Linsk är förste gitarrist, Derek “The Skull” Tailer är gitarrist och Jason Bittner är trummis.

De har släppt 19 fullängdsalbum, några livealbum, ett antal singlar, 5 EP, några splitalbum och 5 samlingsalbum. Overkill har enligt Uppsala Nya Tidning 2013 sålt över 25 miljoner album, så att de har varit och fortfarande är väldigt produktiva och populära är det minsta man kan säga. I februari 2019 kom dessutom deras senaste album, “The Wings of War”.

Det finns flera andra band som heter Overkill, så ofta är ovan nämnda band även känt som Over Kill, vilket även syns på deras logga eftersom orden inte är sammanslagna till ett ord där.

bard