Nordamerikanska thrash metalband

D.R.I

D.R.I står för Dirty Rotten Imbeciles och bandet anses som pionjärer inom genren crossover thrash metal. Bandet bildades 1982 i Texas, Houston närmare bestämt, ur resterna av hardcorebandet Suburbanites.

Från början var det Kurt Brecht som var sångare, Spike Cassidy på gitarr, Erik Brecht på trummor och som basist fanns Dennis Johnson. Namnet Dirty Rotten Imbeciles kom till på grund av upprepade förolämpningar ifrån bröderna Brechts pappa som för övrigt motsatte sig sina pojkars musikstil ganska hårt. Bandet började som hardcore punk men blev mer tiden allt mer thrash. Eftersom D.R.I var ett av de första crossoverbanden som nådde uppmärksamhet i mainstream fick de utstå ganska mycket kritik från andra hardcore punkband som exempelvis Sore Throat och Electro Hippies.

6 månader efter bandstarten spelade de in sin första EP. Den hette såklart Dirty Rotten EP och det som gör den här skivan så speciell är att den pressades i endast 1000 exemplar och innehöll 22 låtar med en total speltid på 18 minuter. Idag är denna EP ett unikt samlarobjekt.

Året efter utgavs skivan igen fast på vinyl och hette Dirty Rotten LP. År 1988 var det dags igen, den här gången på CD och med 6 extra spår.

År 1983 bestämde sig bandet för flytta till San Francisco och prova lyckan där. Första tiden bodde de i en skåpbil, vilket inte var basisten Dennis Johnsons högsta dröm i livet. Han hoppade av och for tillbaka till Houston. Ny basist erfordrades och platsen togs av Sebastion Amok.

Efter en turné 1984 hade Erik Brecht hittat kärleken och gifte sig. Han hopade av bandet och ersattes av trummisen Felix Griffin.

D.R.I släppte sitt tredje album “Crossover” 1987 och det blev unikt genom att vara den första crossover thrash-skivan någonsin att släppas. Plattan hade ett klart metalsound och genren fick sitt namn efter just denna platta.

År 1988 spelade D.R.I in albumet “Four of a Kind” och lät ännu mer thrash metal. De begav sig på europaturné för att marknadsföra sig själva och året efter det spelade de in ytterligare en skiva, “Thrash Zone”.

År 1992 turnerade de som förband åt gruppen Testament och i Hollywood Palladium spelade de även in en konsert. År 2006 fick gitarristen Spike Cassidy cancer, och bandet tog en paus medan Cassidy kämpade sig igenom behandlingen. År 2009 var de redo att spela igen.

Bandet gjorde sitt senaste skivsläpp 2018, en samlingsskiva, och är fortfarande aktiva och spelar på festivaler och annat. Vi har inte sett det sista av Dirty Rotten Imbeciles ännu, till fansens stora glädje.

bard