Nordamerikanska thrash metalband

Exodus

Exodus är ett amerikanskt thrash metalband som bildades 1979 i Kalifornien. De har förändrat sin lineup många gånger, precis som de flesta andra band. De har sålt över 5 miljoner skivor världen över och har släppt elva studioalbum.

Idag består bandet av gitarristerna Gary Holt och Lee Altus, basisten Jack Gibson, sångaren Steve “Zetro” Souza och trummisen Tom Hunting. Tom Hunting är en av de ursprungliga medlemmarna men har två gånger lämnat bandet. Gary Holt gick med endast två år efter att bandet bildades, och är den ende medlemmen som är med på Exodus samtliga utgåvor.

Från början bestod Exodus av gitarristerna Kirk Hammett och Tim Agnello, sångaren Keith Stewart och Tom Hunting. Basisten Carlton Melson anslöt sig år 1980 och de började sin bana med spelningar på privata fester och olika skoltillställningar. Mestadels spelades hårdrockscovers från 70-talet och covers från band som tillhörde New Wave of British Heavy Metal som till exempel Iron Maiden. Lite smått började de även framföra eget material. År 1982 spelade de in en demo med tre spår, och detta skulle bli den enda inspelningen som Kirk Hammett var med på. I november 1982 var de med på en spelning med den då relativt okända gruppen Metallica, som dessutom inte ens hade ett skivkontrakt. Året efter, 1983, lämnade Hammett bandet för att gå över till Metallica.

År 1984 hamnade Exodus i Turk Street Studios och spelade in demos av låtar som senare skulle komma att bli deras första platta. I april 1985 släpptes det första albumet, “Bonded by Blood” som väger tungt än idag. Albumet i sig var klart redan -84 men skivsläppet blev fördröjt av olika juridiska problem. Hade plattan släppts redan -84, som planen var, hade albumet säkerligen idag ansetts vara ett av de, tillsammans med Metallicas “Kill ‘Em All” från -84, största milstolparna för thrash metallens ökande popularitet bland lyssnarna.

År 1981 anslöt sig Paul Baloff som sångare och i februari 2002 dog han efter sviterna av en stroke. Steve Souza kom tillbaka som sångare så att bandet skulle kunna slutföra sina planerade spelningar och åtaganden. För utomstående verkade det som att Baloffs död skulle innebära slutet för Exodus, men gitarristen Gary Holt var fast besluten att göra ännu ett studiealbum.

År 2004 släpptes “Tempo of the Damned”. Samma år lämnade Steve Souza återigen bandet och efter några olika inhoppare kom Rob Dukes för att stanna.

2008 släppte Exodus en nyinspelning av sitt första album “Bonded by Blood” men med titeln “Let There Be Blood”. Gary Holt menade att efter så många års planeringsstadie var de äntligen klara med nyinspelningen. Han menade att det var bandets sätt att hedra den avlidne sångaren *paul Baloff och visa att låtarna fortfarande var relevanta och viktiga för bandet.

Exodus har inspirerat många och det debatteras om att bandet borde vara med i The Big Five of Thrash Metal.

bard