The Big Four

Anthrax

Anthrax bildades även de år 1981, fast i New York. De släppte sitt första album 1984 och har sålt över tio miljoner skivor. Det var gitarristen Scott Ian som under sin high school-tid grundade bandet tillsammans med gitarristen Dan Lilker och basisten Kenny Kushner. Var namnet ursprungligen kommer ifrån vet bara de själva men en historia är att Scott Ian fick idén under en biologilektion. En annan variant är att det var Dan Lilker som kom på det.

Medlemmarna har kommit och gått, men Scott Ian har bestått och varit med hela tiden från början till nutid. Bandet har gjort 12 studioalbum och utöver det släppt otaliga singlar. De har 7 livealbum och 15 samlingsalbum och splitalbum. Deras texter handlar en del om humor, olika svårigheter, sociala problem och antifascism.

Deras senaste studioalbum “For All Kings” släpptes år 2016 och 2018 släppte de livealbumet “Kings Among Scotland”.

Under 80-talet vägrade amerikansk radio befatta sig med fula ord och så kallade f-ord. På deras tredje album, “Among the Living” finns låten “Efilnikufesin (N.F.L.)” och detta står för Nice Fucking Life och handlar om John Belushis drogrelaterade död. Att vända på orden var ett sätt att undgå censuren, och det var ganska många som trodde och fortfarande tror att N.F.L syftar på den amerikanska fotbollsligan.

bard